Inför resan
Det är enkelt att vara resenär på Ängelholm Helsingborg Airport. Flygplatsen ligger bra till och har utmärkta kommunikationer med hela nordvästra Skåne och södra Halland.
Säkert har du en del frågor om hur det fungerar att flyga från oss och vi har därför sammanställt den viktigaste informationen. Till exempel, vad bör du tänka på vid incheckningen? Hur fungerar resan för dig med nedsatt rörlighet? Hur reser du bäst med barn? Behöver du pass på utlandsresan? Hittar du inte svaret på dina frågor är du alltid välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.
Läs mer om:
Bagage
Handbagage som tas ombord på flygplanet måste få plats i förvaringsutrymmena. Därför kan storlek och vikt på tillåtet handbagage variera mellan olika flygbolag. Kontrollera direkt med ditt flygbolag vad som gäller för din resa.
Barn på resan
Här får du tips om hur vistelsen på flygplatsen med barn kan underlättas.
Kom i tid så att varken barn eller vuxna blir stressade, minst en timme innan avgång vid inrikes och två timmar innan avgång vid utrikesflygning.
Låt barnen springa av sig innan ombordstigning.
Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.
Lånebarnvagnar
De flesta flygbolag vill att barnvagnar checkas in. Behöver du barnvagn efter incheckning finns det lånebarnvagnar i incheckningshallen eller i säkerhetskontrollen som går bra att låna fram till avgångstiden. Barnstol finns även att låna efter säkerhetskontrollen, fråga personalen så får ni hjälp.
Lekhörna
På Ängelholm Helsingborg Airport finns det lekhörna i avgångshallen.
Skötrum
Skötrum hittar du på både i incheckningshallen, avgångshallen och ankomsthallen.
Assistansservice för ensamresande barn
Från fem års ålder kan barn resa utan vuxet sällskap och de flesta flygbolag erbjuder assistansservice för barn mellan fem och elva år.
Assistansservice innebär att barnet:
-blir omhändertaget före flygresan och ledsagas till flygplanet
-får särskild uppmärksamhet och hjälp vid eventuell försening eller andra störningar
-blir mött av personal vid gaten
-Kravet från flygbolagen är att barnet hämtas och lämnas av en namngiven person på respektive flygplats. Du som lämnar barnet kommer att bli ombedd att hjälpa till med formaliteterna kring incheckning och att stanna kvar på flygplatsen till dess att flygplanet har lyft.
Boka i god tid hos flygbolaget
Kontrollera med flygbolaget om tjänsten kostar något och vad som gäller för ditt barns resa. Det är viktigt att boka resan i god tid eftersom antalet ensamresande barn per flygning är begränsat.
Djur på flyget
Inrikes
Mindre sällskapsdjur, som hund och katt, kan följa med på flygningen om de sitter i bur eller väska. Normalt sett får buren inte överstiga de mått och vikter som gäller för handbagage. Flygbolagen tar vanligtvis en extra avgift för djuret, dock ej för ledarhund. Det är viktigt att säga till om djuret vid bokningen eftersom antalet djur ombord är begränsat. Större djur kan sändas som flygfrakt enligt särskilda regler. Kontakta respektive flygbolag för information om vad som gäller för just din resa.
Utrikes
Sommaren 2004 förenklades bestämmelserna för utlandsresor med hundar och katter i och med att s.k. pass för sällskapsdjur infördes. Förutom i EU-länderna har passet också tagits i bruk i Norge, Schweiz, San Marino och Liechtenstein. Det kan ta tid – 4-5 månader om hunden saknar giltig rabiesvaccination – innan passet är klart. Alla flygbolag tillåter inte sällskapsdjur vid utrikesflygningar. Kontakta ditt flygbolag eller din researrangör för att höra vad som gäller.
Flygrädsla
Undviker du situationer, arbeten, uppdrag eller semestrar som innebär flygresor, p g a flygrädsla? Ibland kan information och mer kunskap minska oroskänslan och den eventuella rädslan.
Vanliga frågor och svar inför och under flygningar samt om olika flygplan hittar du på Transportstyrelsen
Medicin på resan
Inom EU och EES
Medicin, barnmat och dietmat är undantagna från de nya, striktare reglerna för handbagage. I handbagaget får du ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din bortavaro. Medicin behöver inte ligga i plastpåsar, men kom ihåg att packa flytande mediciner så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.
Receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar, etc) får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet, eller om den bara finns i större förpackningar.
För införsel av narkotikaklassade mediciner för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig läkemedlen. Till narkotikaklassade läkemedel räknas bland annat många sömnmedel, lugnande medel och starka smärtstillande medel. Du vänder dig till Apoteket för att få ett så kallat Schengenintyg.
Utom EU och EES
Om du reser från Sverige till länder utanför EU-EES-området bör du kontakta besökslandets ambassad för att informera dig om vilka regler som gäller för införsel av narkotikaklassade läkemedel. Du bör alltid kunna styrka med ett intyg att de läkemedel du har med dig är avsedda för personligt, medicinskt bruk.
Nedsatt rörlighet
Flygpassagerare med nedsatt rörlighet ska, så långt möjligt, ha samma möjligheter att nyttja flyget som andra passagerare. Därför är flygplatsen skyldig att bistå med ledsagning för personer med särskilda behov. Har du behov av hjälp ska du alltid uppge det redan när du bokar din flygbiljett. Flygplatsens ledsagare hjälper dig hitta rätt på flygplatsen, samt hjälper dig ombord. Däremot assisterar inte ledsagaren vid tex toalettbesök. I dessa fall bör du resa med eget sällskap som kan bistå dig.
Ombord flygplanet bistår kabinpersonalen med information, samt ledsagning till din plats. De har dock ingen möjlighet att lyfta dig eller att assistera vid toalettbesök. Har du sådana behov bör du resa med sällskap som kan assistera dig. Tala med ditt flygbolag om vad som gäller för just din resa.
Rullstolar och andra hjälpmedel medförs på flygplanet utan kostnad. Dock bör du kontrollera att mått och vikt inte förhindrar transporten, det är inte säkert att större eldrivna rullstolar får plats i alla flygplanstyper. Ombord på flygplanet kan du, vid behov, få låna en rullstol som är anpassad att fungera i kabinen.
Ledarhund får medföras på flygplanet utan extra kostnad. Hunden reser i kabinen och behöver inte sitta i transportbur. Reglerna för att ta ombord en ledarhund skiljer sig åt mellan flygbolagen. Tala därför alltid med ditt flygbolag och ta reda på vad som gäller för din resa.
Passagerarnas rättigheter
EU-regler, som trädde i kraft 2005, ska säkerställa att flygpassagerare kompenseras när problem uppstår under en flygning. Flygbolagen är skyldiga att känna till reglerna och ska informera sina passagerare om vad som gäller. Du kan läsa mer om passagerarnas rättigheter på konsumentverkets hemsida och hos Transportstyrelsen.
Säkerhetskontrollen
Det är obligatoriskt för alla resenärer att genomgå en säkerhetskontroll. Syftet är att hitta föremål som är förbjudna att ta med ombord på planet och i så kallade behörighetsområden, områden resenärerna befinner sig i efter att gått igenom säkerhetskontrollen och före ombordstigning på planet.
Pass / ID / Visum
Vid resor inom EU, Liechtenstein, Island, Norge och Schweiz behöver du inte visa upp ditt pass i passkontrollen. Men du bör ändå ta med passet – eller ett nationellt id-kort – eftersom du måste kunna styrka din nationalitet när du befinner dig utomlands. Vid resor utanför EU, Liechtenstein, Island, Norge och Schweiz ska pass alltid medföras. Du beställer pass och nationellt id-kort hos Polisen.
Visum
För att resa in i vissa länder, bland annat USA, behövs visum. För information om vad som gäller för det land du ska åka till, vänd dig till ditt flygbolag.
ID-kontroll
Inom Sverige finns inget krav på id-kontroll av flygpassagerare vid incheckning och ombordstigning. För att passera säkerhetskontrollen krävs ett giltigt boardingkort. Personkontroll När du reser till länder som ingår i Schengensamarbetet finns, normalt sett, inga personkontroller, men du måste ändå kunna uppvisa pass eller nationellt id-kort. Vid resor till länder som inte ingår i Schengensamarbetet finns personkontroller och du måste alltid kunna uppvisa pass eller nationellt id-kort. Tänk på att vissa EU-länder kan ha strängare regler än dessa. Nationellt id-kort ersätter pass inom Schengen Ett nationellt id-kort infördes den 1 oktober 2005. Id-kortet innehåller uppgift om svenskt medborgarskap. Det innebär att det nationella id-kortet kan användas vid resor inom EU och Liechtenstein, Island, Norge och Schweiz, för att styrka identitet och medborgarskap. För den som inte har det nya id-kortet gäller som förut att man måste ha passet med sig vid resor inom EU och Liechtenstein, Island, Norge och Schweiz. Du kan ansöka om ett nationellt id-kort på polisens passexpeditioner.