Gå till toppen

Ny utrustning ökar chansen att hitta sprängmedel

07 september 2015


Flygplatser inom EU inför strykprov i jakt på explosiva ämnen

Av Lotta Venhagen

Visste du att…

…ETD-utrustningen är utvecklad att upptäcka alla vanligt förekommande explosiva ämnen. Vilka ämnen som avses eller utrustningens prestanda i övrigt är sekretessbelagd information.
…på flygplatser som ännu inte infört ETD utrustning genomförs kontrollerna manuellt.

ÄNGELHOLM. Nya säkerhetsåtgärder på flygplatsen ska ge säkerhetspersonalen möjlighet att hitta spår av explosiva ämnen effektivare.

Det nya säkerhetsåtgärderna bygger på gemensamma EU-förordningskrav och omfattar alla flygplatser inom EU. Fram till i februari 2017 kommer det att införas på alla flygplatser i Sverige.

På Ängelholm-Helsingborg Airport jobbar man med den nya tekniken sedan den första september.

– Alla flygplatser ska följa samma krav oavsett storlek. I teorin kan du ta dig ut i Europa härifrån utan att genomgå förnyad säkerhetskontroll. Dagens metoder har haft vissa begränsningar i att upptäcka sprängämnen, det här höjer säkerheten, säger Mattias Särbring, säkerhetschef på flygplatsen.

Effektivare metod

Personalen använder så kallad ETD-utrustning (Explosive Trace Detection). Ett strykprov tas från kläder, skor eller handbagage och analyseras sedan i maskinen som läser av om det finns spår av sprängämnen.

– Tidigare har vi haft manuell genomsökning på kabinbagage. Nu är analystiden åtta sekunder så det här är mycket effektivare än tidigare.

Vilka ämnen man letar efter eller kan upptäcka kan säkerhetschefen inte avslöja.

– Det är sekretess på det, men det är ett känsligt instrument och det räcker att man har varit i kontakt med ett ämne så ger den utslag.

Skulle utrustningen ge utslag görs ytterligare kontroller, till exempel manuellt. Urvalet av bagage och passagerare som undersöks görs automatiskt.

– En viss procent ska kontrolleras. Urvalet sker maskinellt, det är inget val våra kontrollanter gör, förklarar Mattias Särbring som endast fått positiva reaktioner från resenärer.

– Många är intresserade och tycker att det är spännande. Vi har fått en del frågor om det, men jag har inte hört något negativt.

Förbjudna föremål

Hur vanligt är det egentligen med incidenter i säkerhetskontrollen på en liten flygplats som den här?

– Incidenter sker hela tiden men vi har inte haft några olyckor här. Vi har en lista att följa när det gäller förbjudna föremål. Till exempel medförs tårgas relativt ofta men ofta beror det på okunskap och är inte uppsåtligt. Sedan kan det hända att passagerare är oregerliga men det handlar ofta om missförstånd.

Publicerad: 04. september 2015 12:00

VÅRA DESTINATIONER

VÅRA DESTINATIONER

Flera resmål direkt från Ängelholm Helsingborg Airport

REKLAMYTOR

REKLAMYTOR

Flygplatsen erbjuder ett brett utbud av reklamytor