Gå till toppen

Centerledaren lovar ta strid för fortsatt flyg till Bromma

29 april 2015


Att lägga ner Bromma flygplats skulle bli en dödsstöt för flygplatsen i Ängelholm. Det var det glasklara budskapet när centerledaren Annie Lööf kom på besök.

Text: Oskar Sjölander, HD 27/4 2015

Klockan 13.23 landade Kullaflygs DC 545 från Bromma på Ängelholms flygplats och Annie Lööf stegade in i ankomsthallen. 

– Jag kommer från Värnamo, bor i Nacka, men har sommarställe här i Ängelholm och har min svägerska och systerdotter här. Så det är långt ifrån första gången, sa hon.

Den här gången var dock jobbet i fokus. Inbjudan kom från det lokala Centerpartiet i Båstad. Uppgiften – agera vallokomotiv inför omvalet den 10 maj.

– Vårt parti ville ju ha ett extraval till riksdagen så vi gillar valrörelser. Det är kul att vara här och försöka höja temperaturen.

Första stoppet blev naturligt Ängelholm/Helsingborg Airport. En flygplats vars framtid till stor del påverkas om nedläggningshotet mot Bromma flygplats i Stockholm skulle bli verklighet.

Förra året flög 203 000 resenärer med Kullaflyg till eller ifrån Bromma. Hälften av flygplatsens resenärer väljer den sträckan.

Enligt flygplatsens vd Christian Ziese skulle en nedläggning av Bromma var ett direkt hot mot flygplatsens överlevnad.

– Vi driver flera frågor. Till exempel att vi ska få en egen avfart från E6:an, att det inte införs en flygskatt i höst och så Brommafrågan. Den sistnämnda är solklar etta på listan.

Det var i oktober förra året som Stockholms nya majoritet (S+V+MP+Fi) meddelade att de ville lägga ner Bromma flygplats och istället bygga bostäder.

Allianspartierna i riksdagen sparkade bakut, medan regeringen samma dag som riksdagen skulle rösta tillsatte en samordnare med uppgift att utreda flygplatsens framtid. Där ligger frågan nu, men för centerledaren är saken klar.

– Kommer det ett förslag att lägga ner flygplatsen kommer Centerpartiet att rösta emot. Det här är inte en fråga som kan avgöras av lokalpolitiker i Stockholm. Att ha regionala flygplatser som gör att folk snabbt och enkelt kan ta sig in till Stockholm är avgörande inte minst för näringslivet ute i landet, sa hon innan vallokomotivet rullade vidare till chipsfabriken i Torekov.

VÅRA DESTINATIONER

VÅRA DESTINATIONER

Flera resmål direkt från Ängelholm Helsingborg Airport

REKLAMYTOR

REKLAMYTOR

Flygplatsen erbjuder ett brett utbud av reklamytor