Gå till toppen

Kroatien direkt från Ängelholm 2015

19 november 2014


Kroatien är nästa års stora charternyhet på Ängelholm Helsingborg Airport. Tillsammans med en färsk rekordmånad, nyanställningar och nya investeringar vågar flygplatsledningen se framåt trots Brommafrågan.

Oktober blev den bästa månaden i Ängelholm Helsingborgs Airports historia. Aldrig har så många passagerare använt sig av flygplatsen. Totalt handlar det om 42 287 passagerare.

– Det är glädjande statistik, oktober är ett trendbrott vad gäller inrikestrafiken som annars har droppat lite i år, säger Christian Ziese, vd på Ängelholms flygplats.

I fjol hade flygplatsen sitt näst bästa år genom tiderna när man nådde 413 000 passagerare (bäst är 416 000 från 1990). Även 2014 blir ett bra år även om det inte blir något rekord.

– Förra året körde Kullaflyg till Visby året runt, i år bara sommaren. Dessutom lämnade Ryan air oss inför det här året, förklarar Christian Ziese.

Det som lyfter statistiken är chartertrafiken, två olika operatörer (Detur och Turkietresor) har flugit från Ängelholm.

– Båda har haft över 90 procent beläggning och är mycket nöjda. De fortsätter nästa år från påsklov till höstlov, säger Christian Ziese.

Nyheten för nästa år blir charterresor till Kroatien. Scandjet flyger fyra avgångar under nästa år, preliminärt är resorna planerade till två på våren, och två på hösten.

– Jag är jätteglad. Det innebär att vi breddar vårt utbud och förhoppningsvis kan locka nya, och fler resenärer till vår flygplats. Det ger oss även chans att i förlängningen, om beläggningen är blir bra, att få ytterligare flera destinationer, säger Christian Ziese.

Varför bara fyra avgångar?

– De vill testa först. De är redo att öka på om intresset finns.

Arbetet med att få ännu fler resmål utomlands fortsätter:

– Vi förhandlar med olika flygbolag. Det är på utrikestrafiken vi ser störst tillväxtpotential.

I våras invigde flygplatsen en ny, utbyggd avgångs- och ankomsthall samt entré och säkerhetskontroll. Senare i november är nästa investering klar att tas i bruk.

– De två stora parkeringsplatserna får bommar. Det har våra kunder önskat, då betalar du exakt för den tid du står där och riskerar inga böter vid förseningar, säger Christian Ziese.

I november tog flygplatsen även över incheckningen från SAS. Åtta personer anställdes.

– Det är en fördel för oss, nu äger vi hela produkten när ett bolag vill komma till flygplatsen, säger flygplatschefen.

Nedläggningshotet mot Bromma har blivit högaktuellt efter höstens valresultat.

– Vi jobbar på frågan, hälften av våra inrikespassagerare använder Bromma i dag.

En annan fråga som flygplatschefen jobbar med är tågtrafiken genom Hallandsåstunneln.

– Vi vill att pågatågstrafik ska gå genom tunneln så att även resenärer i södra Halland, som är vår marknad, kan åka kollektivt till flygplatsen när stationen i Barkåkra blir klar nästa år.

Lasse Mauritzson. HD
lasse.mauritzson@hd.se 0431-842 29

VÅRA DESTINATIONER

VÅRA DESTINATIONER

Flera resmål direkt från Ängelholm Helsingborg Airport

REKLAMYTOR

REKLAMYTOR

Flygplatsen erbjuder ett brett utbud av reklamytor