Gå till toppen

Flygplatsen överlämnas till de nya ägarna

26 mars 2011

På fredagen hölls en överlämningsceremoni när Peab-bolaget Ängelholms flygplats AB tog över ägandet av Ängelholms flygplatsI ankomsthallen på flygplatsen samlades representanter för Skåne Nordväst, de tio nordvästskånska kommuner som formellt tar över flygplatsen från statliga Swedavia. Även Göte Brännwall, styrelseordförande för det nya Peab-bolaget som köper, var på plats och pratade om framtiden för flygplatsen.

– Vi startar ett utredningsarbete nu där vi tittar över vilka möjligheter som finns. Det har funnits planer på att förlänga landningsbanan, men vi har också diskuterat att flytta terminalbyggnaden och skapa en koppling mellan flygplatsen och järnvägen. Med tanke på de miljökrav som finns vore det fantastiskt om resenärerna kunde använda spårtrafik till flygplatsen, säger han.

Bolaget, Ängelholms flygplats AB, ägs i dag helt av Peab. Tanken är att de ska gå ut i april och erbjuda företag i regionen att gå in som delägare i flygplatsen.

– Jag tror att en stor del av utvecklingen av näringslivet som har varit i regionen de senaste 50 åren beror på att det finns en fungerande flygplats. Tanken är att vi ska erbjuda företag med anställda som reser att bli delägare, säger Göte Brännwall.

Det beslut som Ängelholms kommun fattade om att skriva av ett lån på 15 miljoner till flygplatsen är överklagat och ska avgöras i Förvaltningsrätten. Det är inget som oroar Skåne Nordväst.

– Nej, inte alls. För det första tror jag inte att de får gehör och för det andra kommer affären redan ha vunnit laga kraft vid det laget. Så det reverserar inget här utan lagt kort ligger, säger Peter Danielsson, ordförande i Skåne Nordväst.

Micha Velasco, jurist på stiftelsen Den nya välfärden, avvaktar förvaltningsrättens beslut innan han avgör om han vill ta affären till EU-kommissionen.

– Det handlar om ett kontantstöd som har varit ganska uppenbart, anser jag. Men jag avvaktar rättens beslut och de hemligstämplade handlingar om värderingen av flygplatsen som man nu har lovat att lämna ut innan jag tar ställning till om jag ska gå vidare, säger han.

Källa hd.se

VÅRA DESTINATIONER

VÅRA DESTINATIONER

Flera resmål direkt från Ängelholm Helsingborg Airport

REKLAMYTOR

REKLAMYTOR

Flygplatsen erbjuder ett brett utbud av reklamytor