Gå till toppen

Biodling

200 000 bin bor i flygplatsen egna bikupor

I oktober 2019 placerades två bikupor på flygplatsen. Biodlingen är en del i vårt miljöarbete där vi med hjälp av bin vill bidra till ökad pollinering och dessutom få vår alldeles egna honung. Honungsbin anses dessutom vara bra indikatorer på kemiska föroreningar i miljön. Våra bin som är av rasen Bucfast. Då de trivts väldigt bra utökade vi bigården med ytterligare två kupor våren 2021. Vi slungar honungen två gånger om året, en vid midsommar och en i september. Honungen finns till försäljning på flygplatsen.

VAR KAN JAG KÖPA HONUNGEN FRÅN FLYGPLATSEN?

Honungen från flygplatsen kan du köpa vid infodisken i incheckningshallen på flygplatsen och i restaurangen Take Off inne i avgångshallen. Du kan även köpa den på Turistbyrån inne i Ängelholm, Järnvägsgatan 5.

Du kan också maila din beställning och hämta den på flygplatsen efter överenskommelse. Maila till theresia.lindkvist@aghairport.se

Just nu kan vi erbjuda en rapshonung och en hösthonung och den blir din för 80:-.

Projektet görs i samarbete med de lokala biodlarna Cecilia och Benkt Cederlöw, Båstad Honung, som ansvar för all skötsel av kuporna.

Under året kan man följa vårt arbete med bina och kring kuporna på @angelholmhelsingborgairport på Instagram och på Facebook.

Två kupor är inget hot mot solitärbin i området men vi har placerat insektshotell bredvid kuporna för att ge dem extra möjlighet till boplats.

Vårinspektion, här kontrollerar vi hur bina i samhället klarat övervintringen. På bilden ser vi arbetarbin, drönare och drottningen som alla klarat sig fint och är ett ovanligt starkt samhälle för att vara tidigt på våren.

Premiärhonung, en len och nästan vit rapshonung som är skattad några dagarna innan midsommar 2020. Även slungningen och tappningen på burkarna är gjord på flygplatsen, en verkligt lokalproducerad honung!